Achtertuin

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Als stadsdichter droeg ik een paar gedichten voor tijdens het verkiezingsdebat op 7 maart 2018 in poppodium Underground. Partijen gingen onderling in debat over stellingen omtrent kunst en cultuur in Lelystad. Ik ben al heel wat jaartjes Underground-vrijwilliger, wat het voor mij extra bijzonder maakte daar als stadsdichter te mogen voordragen. Ik sloot af met een gedicht dat tekenend is voor onze tijd. We volgen uitgebreid het nieuws via verschillende kanalen, we laten ons meeslepen door de laatste hypes en trends, maar verliezen uit het oog wat zich in onze directe omgeving afspeelt.

 

Achtertuin

Ik lees de kranten en kijk veel tv,
check nu.nl nog even op de wc,
Facebook, Twitter en Instagram,
Noord-Korea, Jemen, Jerusalem.

Je hebt rechts- en linkspopulisme,
extremisme, fascisme en zionisme,
oorlog, vluchtelingen, terrorisme,
klimaatsverandering, globalisme.

Je hebt Poetin, Trump en Hillary,
de een na de andere conspiracy,
fake news, metoo en zwarte piet,
de christen, de jood, de islamiet.

De wereld wordt almaar kleiner,
maar groter je stad en je straat,
en soms vergeet ik te vragen
of alles goed met je gaat.

De wereld staat in brand,
steden liggen in puin.

Is dat allemaal ver van ons bed
of in onze achtertuin.

 

Thomas Gerla

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla en ik ben wat je noemt een rasechte Lelystedeling. Geboren en getogen in Lelystad en daar nog steeds met veel plezier woonachtig. Op 23 juni 2017 ben ik op festival Sunsation officieel tot stadsdichter van Lelystad beëdigd, het jaar waarin Lelystad haar vijftigjarig bestaan viert.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *