Lelystad

Dit gedicht schreef ik ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Lelystad en is een van mijn inzendingen naar de jury van de Stadsdichterverkiezing die op 1 juni 2017 plaatsvond in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Al is Lelystad een relatief jonge, “puberende” stad, ik ben er wel geboren en getogen. Dat maakt Lelystad voor mij persoonlijk een historische stad met veel herinneringen. Ik ben er nog steeds met veel plezier woonachtig, te midden van familie en vrienden van wie het huis nooit een fietsbrug te ver is. Illustratie: Naomi Djairin.

 

Lelystad

Hier ben ik geboren
Hier stond eens mijn wieg
Ik ken haar kerken en haar kroegen
Hier heb ik zoveel lief

Hier zat ik op school
Hier liep ik hand in hand
Ik ken haar paden en haar parken
Hier lag ik aan haar strand

Hier blijf ik vertrekken
Om hier weer thuis te komen
Ik ken haar grillen en haar grieven
Hier durfde ik te dromen

Waar het huis van een vriend
Nooit een fietsbrug te ver is
Waar weerbarstig als water
Men als een dijk solidair is

Waar de ingenieur verheven
Waakt over het nieuwe land
In zijn stad die is gerezen
Uit klei en opgespoten zand

Deze stad die nog zo jong is
Tekent heel mijn leven
Deze stad van vijftig lentes
Waar is de tijd gebleven

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *