’t Pleintje

Ik stort me graag in het uitgaansleven van Lelystad. Zo ben ik veel te vinden op het horecapleintje en in poppodium Underground waar ik ook geregeld als barman aan het werk ben. Ik ben weleens de nachtburgemeester van Lelystad genoemd. Een hele eer, temeer omdat Jules Deelder, een van mijn literaire helden, het niet onverdienstelijk doet als nachtburgemeester van Rotterdam. Het horecapleintje is een echt Lelystads begrip en in zijn kroegen wordt al decennia lang feest gevierd. Dat verdient een gedicht, dacht ik bij mezelf. Illustratie: Naomi Djairin.

 

’t Pleintje

De dorstige dieren van de nacht
worden onverstaanbaar tam en zacht
van een glas te veel of juist extatisch
of eerlijk als het schuimend goud
dat troostrijk stroomt van de tap

Een vrouw die huilend aan de toog
het leed met een smartlap verzacht
de zwijgzame man aan de fruitmachine
het lustig gezelschap dat lalt en lacht
de dolende dieren van de nacht

Het zijn de bekende vreemdelingen
aan de patat of de döner kebab
voor wie sluitingstijd pure ernst is
de dageraad slechts een slechte grap
de doldwaze dieren met een vette hap

Ze smeden complotten en theorieën
tappen moppen roddels en fantasieën
ontboezemingen van het verwarde hart
met een blik die verwachtingsvol smacht
dansen de dieren zich door de nacht

De kastelein vindt het wel welletjes nu
nog een laatste ronde de hoogste tijd
het licht gaat aan je portemonnee is kwijt
nog één sigaret en dan druipen ze af
en slapen als dieren een gat in de dag

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *