Zomerzonnewende

Op 23 juni 2017 werd ik op festival Sunsation officieel beëdigd tot stadsdichter van Lelystad door wethouder Janneke Sparreboom. Ik nam het stokje over van Gerard Beense die de functie van stadsdichter maar liefst drie termijnen met verve heeft vervuld. Ter ere van het festival heb ik het volgende gedicht geschreven en daar voorgedragen. Het gedicht is stiekem ook een ode aan Johnny the selfkicker, mijn grote held en inspirator die zelf ooit op het festival optrad.

 

Zomerzonnewende

Koele dauw kust het verse vette gras
in het weidse land waar ooit zee was
is een uurwerk van aarde en van hout
aan het hemelmechaniek gebouwd

Die verstilde tempel gehuld in het groen
door de mens gemaakt en verlaten
alleen voor de wisseling van het seizoen
komen we als polderdruïden tezamen

Fel en verhit kraait het jaar van de haan
kreeft leeuw en maagd dienen zich aan
groot staat er in de sterren geschreven
wees wie je bent en lang leve het leven

Na de kortste nacht met haast geen slaap
wij zonaanbidders van het vrije woord
zijn in schemer bijeen in zomers naam
onverschrokken en prettig gestoord

Wij zijn de helden van het ochtendgloren
en vieren de dag die ons is beschoren
verruimen de blik alsmede de geest
raken het hart en maken het feest

Sla de trom speel de luit en de doedelzak
de draailier de citer de harp en de hoorn
groet massaal magistraal de stralende zon
zoals de selfkicker Johnny van Doorn

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *