Poldervlucht

Het volgende gedicht schreef ik ter gelegenheid van de Pioniersdag op 21 september 2017, een reünie van de eerste bewoners van Lelystad. Zij kwamen tussen 1967 en 1968 in Lelystad wonen, zijn daar toen geboren, of woonden al eerder op het werkeiland. Ik was als stadsdichter aanwezig om mijn gedicht over het prille begin van Lelystad voor te dragen. Het werd een dolle boel, een uitgelaten weerzien van oude bekenden. Een ding is zeker, deze pioniers zijn het feesten nog lang niet verleerd.

 

Poldervlucht

Kijk, mijn vriend, ziedaar,
er is zowaar iets nieuws onder de zon.
Het braakliggend land van klei en zand
is waar het begin van een stad begon,
waar de nieuwe generatie zich vestigt.

De stad is de stad haar dichter
en zij bezingt haar eerste bewoners,
hun gebruiken, taal en geschiedenis,
voor wie het land, zo leeg en vreemd
hun toekomst vol hoop en idealen is.

Luister, mijn vriend en hoor
hoe de wind over de vlakte suist
en de golven tegen de dijken slaan.
Kijk hoe weids de wolken drijven
met de zon mee, voorbij de einder.

In de ongerepte polder
omringd door het woeste water
rijzen de eerste huizen en boerderijen.
Daar werken, spelen, leven we samen,
hebben lief en proosten op later.

Mijn vriend, nu is het later,
dat wil zeggen, meer dan vijftig jaren.
De stad heeft een jacht- en luchthaven,
onze kinderen hebben grijze haren
en iemand heeft een boek geschreven.

De pioniers van Lelystad,
zo staan we heldhaftig in de annalen.
We deelden lief en leed en koesteren
dierbare herinneringen en verhalen
van Zuiderzeewijk en het werkeiland.

Mijn vriend, pak mijn hand,
en laten we nog eenmaal dwalen,
samen door ons gedeeld verleden,
dat andere heden, lang vergleden
met het water door de gemalen.

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *