De bieb

Evenals de stad viert de Lelystadse bibliotheek dit jaar haar vijftigjarig bestaan. Op 13 oktober 1967 opende de bibliotheek voor het eerst haar deuren, tijdelijk gevestigd in een garage aan de Steile Bank in de Zuiderzeewijk. Ik kan me nog herinneren dat de bibliotheek een dependance in de Jol had, waar ik in de buurt woonde. Nu is er een apotheek gevestigd. Ook niet onbelangrijk, al kan een goed boek soms een prima medicijn zijn. Vrijdag 13 oktober 2017 was ik als stadsdichter aanwezig bij het jubileum in de Promesse waar de bibliotheek tegenwoordig gevestigd is. Voor die gelegenheid schreef ik het volgende gedicht. Illustratie: Naomi Djairin.

 

De bieb

Al regent het pijpenstelen
Al is het hondenweer
Er is geen reden tot vervelen
Elke bladzij smaakt naar meer

Lang leve de grote veelvraat
Van series, films en boeken
De meest uitheemse oorden
Zijn niet ver van huis te zoeken

Laten we meeten in de bieb
We drinken een kop koffie
De wereld ligt er aan je gympen
En de rest van je ouwe kloffie

Skaters, hipsters, metalheads
Kinders en ouden van dagen
Wie je ook bent, wat je zoekt
Je hoeft het maar te vragen

Mulisch, Reve, Hermans
Hit me baby, alors on dance
Stephen King en J.K. Rowling
Ali B en Lange Frans

Thea Beckman, Theo Maassen
Paul van Loon, Youp van ’t Hek
Campert, Kluun, Carice van Houten
Camus, Flaubert en Houellebecq

Plato, Einstein, Bridget Maasland
Free at last, cogito ergo sum
Elk nadeel heb z’n voordeel
Lucky Luke en cowboy Billie Boem

Zwagerman en Brusselmans
Louis Theroux en Louis C.K.
De nieuwe dichter des vaderlands
Vrijdag Blijdag, literair café

Leonardo da Vinci en DiCaprio
Turks Fruit en Notting Hill
Watskeburt?! Bin ein Berliner
Pippi weet wel wat ze wil

Al regent het pijpenstelen
Al is het hondenweer
De verhalen die we delen
Daarvoor kom ik elke keer

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *