Lelystappen

Op 18 januari vond De staat van Lelystad 2018 plaats. Deze thema-avond werd georganiseerd door de Stadmakerij, een stichting die burgers, bedrijven, instellingen en overheden samenbrengt om over maatschappelijke thema’s in gesprek te gaan. Tijdens deze avond in de bibliotheek werd er voornamelijk gesproken over wat Lelystad in 2018 zoal te wachten staat. Als stadsdichter las ik die avond een aantal gedichten voor, waaronder dit gedicht over de verbouwing van het Lelystadse stadshart. Naast stadsdichter mag ik mezelf nu met trots ook stadmaker noemen. Illustratie: Naomi Djairin.

 

Lelystappen

Het stadshart wordt gedotterd,
krijgt een bypass, transplantatie
metamorfose, transformatie..
Je herkent het niet meer terug.

Ik heb er vele levens gesleten:
m’n eerste film in de oude bios,
ik speelde als kind bij de fontein,
die stond toen op ’t marktplein.

We gingen stappen in de Mystic
of naar Club 13 in de Poststraat,
naar Basic Base in Underground,
of naar de Studio’s of Advocaat.

Vele avonden hingen we rond
stoned als apen onder een brug,
bij een school die nu gesloopt is.
Die tijd komt nooit meer terug.

Een gloednieuw theaterkwartier,
dat ligt de stad nu in ’t verschiet,
met ’n poppodium en bioscoop,
Parkwijk, horeca, uitgaansgebied.

Groen, modern, vooruitstrevend:
nieuw stadshart met nieuw bloed,
er zijn weer new kids on the block
en dat is alleen maar goed.

Het stadshart wordt gedotterd,
krijgt een bypass, transplantatie
metamorfose, transformatie..
Je herkent het niet meer terug.

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. 2 februari 2018

  Marc

  Echt, authentiek Lelystads..

  1. 2 februari 2018

   Thomas Gerla

   Zo is dat!