Oranje Afro

Op de vooravond van Koningsdag 2018 was ik als stadsdichter aanwezig op de Koningsreceptie. De ‘bouwers’ en gedecoreerden van de stad waren door het Oranjecomité uitgenodigd om in het Agoratheater de verjaardag van de koning in te luiden. Aan mij de eer de avond van een passend Oranje-gedicht te voorzien. Nu ben ik zelf niet bepaald het oranjeminnende type – in tegenstelling tot mijn moeder die altijd supergeïnteresseerd is in de vakantiekiekjes van Willy, Max en de kids. Desalniettemin koester ik warme gevoelens voor Koningsdag, voorheen Koninginnedag: een feest van saamhorigheid, verbroedering en meters bier. Illustratie: Naomi Djairin.

 

Oranje Afro

Deze oranje afro
met die oranje hoed
of deze indianentooi
wat ben je mooi, het staat je goed

Zo dronken als een onderdaan
en zo volwassen als een kind
ben jij vandaag mijn koningin
en ik ben zeer koningsgezind

Ik zie flanerend op de vrijmarkt
met plastic steen bezette ring
vijftig centen zijn de kosten niet
voor mijn majesteit de koningin

En deze oranje kroon
is misschien wel van papier
doch uw wens is mijn bevel
bevalt wel, dit koninkrijk van bier

Op je wang wat rood wit blauw
ik rits jouw glitterjurk wel dicht
zie door die gouden plastic bril
alles in sinaasappelsappig licht

Koningsnacht werd koningsdag
vol blokfluit, branie en gebral
vol broodje bal en bakkeljauw
en het hart zo vol van jou

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. 27 april 2018

    Marc

    Gezellig gedicht, Thomas