Het jaar van de hond

Samen met singer-songwriter Caroline in´t Veld en gitarist Johan Fransen mocht ik de sfeervolle vrijdagavond van poëziefestival Sunsation afsluiten om de ochtend daarop om vijf uur het festival als stadsdichter te openen. Caroline en Johan, bij dezen bedankt voor de mooie samenwerking! Het weer viel mee dit jaar – geen regen en af en toe zelfs een streepje zon door het vizier van het Observatorium. Zoals vanouds was het weer goed toeven rond het kampvuur. Ook dit jaar droeg ik een gedicht voor dat speciaal aan het festival gewijd was. Vorig jaar was dat het gedicht Zomerzonnewende. Voor dit jaar, 2018, schreef ik onderstaand gedicht.

 

Het jaar van de hond

Rond de nucleus de elektron,
de maan rond de aarde,
de aarde rond de zon:
ik was er nooit een ster in.

Soms wens ik me een kamer
met uitzicht op het zuiden
om ’s winters donker en stil
bij noorderlicht te schuilen

tollend op de as
van deze vreemde planeet
van verloren beschavingen
waarvan vermoedelijk Joost
post- en prehistorie weet.

Je schreef me van een roos,
een zeldzame, die je plantte
en slechts drie dagen bloeit
bij de zomerzonnewende,
maar wel wintervast is.

Het narcoticum der liefde
giert ons beiden door de geest,
maar dat is toch zeker wel oké,
want is er niet van alles twee
en alles in beweging?

Zelfs de zon gaat niet alleen:
eeuwig danst ze met d’r hond
het Platonisch Jaar compleet,
rond de zodiak op de equinox.

Liefste, hou me vast
op deze langste dag;
val samen met me zacht
naar de langste nacht;

wacht af wat de kosmos
ons in de schedel schenkt.

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *