Domweg gelukkig

Op zaterdag 1 september 2018 vindt in Lelystad voor de veertiende keer de Nationale Stadsdichtersdag plaats. Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen dragen vanaf 19:30 uur hun poëzie voor in het Agoratheater. Een evenement dat je niet mag missen! Kaarten zijn aan het loket of via de website van de Agora te verkrijgen. Uiteraard ben ikzelf ook van de partij en zal de avond openen met een stadsgedicht over Lelystad. Als voorproefje het gedicht Domweg gelukkig, mijn antwoord op de klassieker De Dapperstraat van J. C. Bloem. Lelystad is regelmatig in het nieuws geweest aangaande Oostvaardersplassen, Lelystad Airport en de vermeende ongezonde leefstijl van de doorsnee Lelystedeling. Wat velen niet weten is dat je in Lelystad ook domweg gelukkig kan zijn. Illustratie: Malou Kamstra.

 

Domweg gelukkig

Ik las ’n dichter over diens liefde voor de stad,
want waar natuur tot de grootte van een krant
is teruggebracht in dit aangeharkte Nederland
gaan we op onze grote, overvolle steden prat.

Waar tekent dat contrast zich af in Lelystad? –
groen en weids tussen bos en water aangeplant,
uit elke windrichting door ’n vergezicht omrand
is hier meer dan genoeg ruimte en vrijheid zat.

Als hoofdstad werd er allicht meer van verwacht,
toch staan we sterk, blijven onze idealen trouw,
komen van ver, hebben ’t beste nog niet gehad.

Ik mis hier geen historie of grootsteedse pracht,
maar ben met hen van wie ik zielsveel hou
domweg gelukkig, in Lelystad.

 

Thomas Gerla

Mijn naam is Thomas Gerla, stadsdichter van Lelystad. Mijn grote liefdes zijn muziek en literatuur, met name poëzie. Met mijn band Lakmoes combineer ik die twee liefdes. Daarnaast ben ik actief als toetsenist in countryband The Wild Hunt. Wil je een optreden boeken, mijn bundel bestellen of heb je ergens een gedicht voor nodig? Neem gerust contact met mij op.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. 22 oktober 2018

  Marga Wiebenga

  Hallo Thomas,
  Vorig jaar hebben wij kort met elkaar gesproken. Ik had toen een idee voor ons komende jaarboek. Wij (de Lelystadse Fotoclub, LFC) maken ieder jaar een fotoboek dat samengesteld is uit foto’s van onze leden. Het leek ons een leuk idee om wat gedichten van jou te gebruiken om foto’s bij te maken, als een soort thema. Jij was toen positief over dat idee. Ik zou willen vragen of wij een aantal gedichten van jou mogen gebruiken. Vanzelfsprekend word je genoemd in het boekje. Ik hoop wat van je te horen! Groet! Marga Wiebenga, voorzitter LFC.

  1. 22 oktober 2018

   Thomas Gerla

   Hallo Marga,

   Een leuk idee waar ik graag aan meewerk! Zullen we verder overleggen via de mail. Stuur even een mailtje naar thomasgerla@gmail.com dan kunnen we het een en ander afspreken.

   Groetjes, Thomas